Resa & boende

Besökare anländer som regel till någon av de internationella flygplatserna i Baku, Ganja eller Lankaran. De flesta flyglinjerna går via Ryssland eller Turkiet, så det är vanligt att göra en mellanlandning och eventuellt byta flygplan i något av dessa länder. Från flygplatsen tar man sig som regel vidare med buss eller taxi till hotellet, eller med tåg om man ska ta sig en längre bit från hotellet.

För att beviljas inträde krävs både giltigt pass och visum. Visum beviljas vanligtvis omedelbart till resenärer som kommer från Europa och besökaren betalar en smärre summa för administrationen. Visum kan förvisso utfärdas på flygplatsen och vissa resebolag hjälper till med hanteringen, men det rekommenderas att man beställer ett visum vid ambassaden i Stockholm på förhand om det är möjligt.

Vägnätet är väl utbyggt, även om det bitvis är förhållandevis primitivt, men det går vanligen att ta sig till i princip alla städer och större samhällen med bil. Guidade turer med buss utgr också från Baku och andra storstäder.

Utbudet av boende är stort i de större städerna, främst i Baku, där även flera stora internationella hotellkedjor finns. Som regel är den bästa garantin för att få en god standard till bra pris att välja ett boende hos en av de större hotellkedjorna. Bokar man boende genom ett resebolag brukar standarden överlag vara mycket god. I de mindre städerna och på landsbygden kan det vara nära omöjligt att hitta ett bra boende oavsett pris. Trots att Azerbajdzjan växer i popularitet snabbt och allt fler hotell byggs är moderna hotell fortfarande en bristvara utanför de vanligaste destinationerna. Det finns vandrarhem runtom i landet men de är i fåtal jämfört med hotellen i städerna.

Detsamma kan sägas om restauranger, som finns i mångfald i städerna men desto färre på landsbygden. De restauranger som finns har dock som regel ett fantastiskt utbud och den lokala matkulturen är såväl unik som inbjudande. Nybakat bröd hör till nästan alla måltider, som ofta består av många olika mindre rätter, ofta baserat på kål, äggplanta och ris. Vanligtvis serveras också någon form av grillat kött, ibland flera olika varianter, och de ganska enkla ingredienserna tillagas och serveras med stor fantasirikedom. De som föredrar sushi eller pizza kan givetvis också hitta detta utan problem i städerna medan alternativen är färre i mindre samhällen och byar.

Azerbajdzjan är ett traditionellt land där merparten av invånarna är religiösa och konservativa. Därför finns inte heller något större utbud av klubbar, pubar och barer utanför hotellen, men inställningen till alkoholhaltiga drycker är ändå förhållandevis liberal. Den som vill ta en svalkande dryck i gott sällskap kan göra det i hotellets bar och lokalt producerat vin säljs lite varstans över landet. Det finns ett fåtal nattklubbar, främst i Baku, men de som finns är därför å andra sidan också mer välbesökta. Den som vill kan skaka loss lite överskottsenergi på dansgolvet, men Azerbajdzjan är inte det bästa resmålet för den som är ute efter en partyresa.