Nöje & aktiviteter

Att resa till Azerbajdzjan innebär att man får en unik inblick i en kultur som i praktiken har varit avskärmad från väst under hundratals år. För många kan det vara fullt tillräckligt att bara strosa runt längs smågatorna, fika på ett mysigt kafé och äta och dricka gott under sin vistelse. Andra vill förmodligen dyka mer på djupet och ta del av så mycket som möjligt av landets spännande historia. Oavsett vad som lockar mest finns det många olika bra alternativ.

Det finns fler än 100 olika museer spridda över landet, och de allra bästa återfinns i Baku, såsom Azerbaijan Historical Museum. Samlingen i historiska museet omfattar flera hundra tusentals föremål och utställningen sträcker sig från den tidigaste historien till den moderna. Här finns allt från förhistoriska lerkrukor till medeltida vapen och rustningar och ett besök ger garanterat minnen för livet.

Strax utanför Baku står också den ursprungliga fästningen som staden växte fram ur kvar och välkomnar besökare. Utöver den gamla och fascinerande fästningen kan besökare också finna det intressant att fästningen faktiskt byggdes på den plats som var bebodd tidigast i landets historia. Platsen har än idag kvar spår från en mängd tidigare kulturer och  klassificeras av FN som en viktig del av världsarvet.

Föredrar man sol och bad, och reser under rätt säsong, kan ett besök på någon av de fina stränderna i Baku vara en god idé. Vattnet håller ofta en behaglig temperatur och har en ganska låg salthalt, så här kan även de minsta i familjen bada utan problem.

Vill man ta del av landets religiösa sevärdheter är moskén Cüme i Samaxi ett bra val. Moskén är en av de tidigaste i den här delen av världen och har stått emot tidens tand sedan före medeltiden. Moskén används än idag, även om stora delar av den har renoverats och byggts om, och anses vara en av de vackraste byggnader i Azerbajdzjan.

Konstälskare bör besöka galleriorna Ali Shamsir och Center of Contemporary Art i Baku. Den tidigare har en imponerande permanent utställning av traditionell, vacker Azeri-konst och den senare fokuserar på samtida konstnärer och konstverk.

De lite mer äventyrslystna resenärerna kan med fördel besöka någon av de många arkeologiska utgrävningarna, varav merparten finns i den mindre staden Qobustan. Här finner man förutom landets äldsta lämningar från tidigare bosättare också ett fantastiskt naturlandskap.